Esteettömyys ja saavutettavuus

Esteettömyys ja saavutettavuus

Esteettömyys

Osa Porin ja Nakkilan kirjastoista on esteettömiä pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuvalle.

Pääkirjasto

Pääkirjaston sisäänkäynti on esteetön (automaattisesti avautuva sähköovi, ei kynnyksiä).

WC:t ja inva-WC/lastenhoitohuone löytyvät aulasta. Inva-WC avataan pyynnöstä asiakaspalvelupisteestä. Kirjaston aulassa on lainattava rollaattori ja kahdet lastenrattaat. Niitä voi hyödyntää kirjastokäynnillä.

Kellarikerrokseen ja 2. kerrokseen pääsee hissillä aulasta.
Pääkirjastossa on käytettävissä siirrettävä induktiosilmukka huonokuuloisia ja kuulovammaisia varten.

Kirjastoauto Ursula

Kirjastoautossa on invahissi, jolla liikuntarajoitteiset pääsevät kirjastoautoon. Pyörätuoli mahtuu autoon. Kirjastoauton henkilökunta auttaa hissin kanssa.

Lähikirjastot

Ahlaisten kirjasto

Ahlaisten kirjasto sijaitsee vanhassa puutalossa, joka ei ole esteetön. Ulko-ovi on melko ahdas eikä avaudu sähköisesti, pyörätuolilla/lastenvaunuilla ei siis helposti pääse sisään. Ennen ulko-ovia ja oven sisäpuolella on rappuset. Sisätiloissa on myös kynnyksiä. Invavessaa tai lastenhoitohuonetta ei ole.

Itätuulen kirjasto

Itätuulen kirjasto sijaitsee koulun yhteydessä. Kirjaston sisäänkäynti on esteetön (ei kynnystä ja automaattiovi). Kirjaston puolella tavallinen wc, mutta viereisessä yhteisötilassa oleva inva-wc on kirjaston asiakkaiden käytettävissä. Kirjastossa esteetön pääsy kaikkialle, hyllyjen väleissä on riittävästi tilaa pyörätuolille ja lastenvaunuille.

Lavian kirjasto

Lavian kirjasto sijaitsee koulun yhteydessä. Sisään tultaessa pyörätuolilla kulkeva asiakas tarvitsee avustajan avaamaan oven, ei siis ole automaattisesti avautuvaa sähköovea. Esteettömästi pääsee kulkemaan lainaustiskille, kun on ovista päässyt sisälle. Inva-WC: tä ei ole.

Nakkilan kirjasto

Nakkilan kirjaston sisäänkäynnissä on portaiden lisäksi liuska. Korkeita kynnyksiä ei sisäänkäynnin yhteydessä ole. Ulko-ovi ei ole sähköinen. Alakerrassa sijaitsee nuorten osasto, jonne pääsee ainoastaan portaita pitkin. Erillisiä inva-vessoja ei ole, mutta yläkerrasta löytyy erikseen tilavat naisten ja miesten vessat, joissa on ”tukitangot” wc-istuimen molemmin puolin. Hissiä rakennuksessa ei ole. Hätäpoistumisoven yhteydessä olevassa eteisessä on korkea kynnys.

Nakkilan kirjastossa on käytettävissä siirrettävä induktiosilmukka huonokuuloisia ja kuulovammaisia varten.

Noormarkun kirjasto

Noormarkun kirjasto on esteetön. Ulko-ovi aukeaa ovipainikkeella. Kynnyksiä ei ole ensimmäisessä eikä toisessa kerroksessa. Hissillä pääsee liikkumaan kerrosten väliä. Ainoastaan kellarikerroksen nuortentilaan mennessä tarvitaan avustajaa. (Henkilökunnan pitää avata hissille menevä lukittu ovi ja pyörätuoli pitää nostaa kynnyksen yli.) Ensimmäisen kerroksen vessaan mahtuu pyörätuolilla.  

Pihlavan kirjasto

Pihlavan kirjastossa ei ole sähköistä ulko-ovea, muuten on esteetön pääsy kirjastoon. Inva-wc löytyy.

Reposaaren kirjasto

Reposaaren kirjasto sijaitsee vanhassa puutalossa. Sisäänkäynnissä on rappuset ja liuska. Sisäänkäynnissä on matala kynnys. Hyllyjen välissä mahtuu kulkemaan pyörätuolilla.

Vähärauman kirjasto

Vähärauman kirjasto sijaitsee monitoimitalossa. Ulko-ovi on automaattinen eikä siinä ole kynnystä. Kirjaston oma ovi ei avaudu automaattisesti. Kirjaston sisätilat ovat pyörätuolia käyttävälle ahtaat. Asiakkaiden käytössä on inva-WC.

 

Saavutettavat kirjastopalvelut

Näkövammaisille ja lukemisesteisille

Kirjastoista löytyy Celia-äänikirjoja näkövammaisille ja muille, joilla on lukemisen esteitä. Kattavin valikoima Celia-äänikirjoja on sähköisessä Celianet-palvelussa. Celianetin käyttäjäksi voi rekisteröityä kirjastossa, jonka jälkeen Celianettiä voi käyttää omilla tunnuksilla kotoa käsin.

Äänikirjoja on lukemisesteisille suunnattujen Celia-kirjojen lisäksi myös tavallisina cd-äänikirjoina sekä e-äänikirjoina verkossa.

Kirjastosta löytyy myös selkokirjoja, joiden kieli on helpommin ymmärrettävää. Selkokirjat voivat olla avuksi esimerkiksi lukihäiriön, vamman, muistisairauden tai vähäisen suomen kielen taidon vuoksi.

Kokoelmissa on myös jonkin verran suuritekstisiä kirjoja heikkonäköisille. E-kirjoissa kirjainten kokoa pystyy suurentamaan itselle sopivaksi.

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Kirjastoa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kirjaston kielivalikoima

Suomenkielisen kokoelman lisäksi Porin kaupunginkirjastossa on kirjoja muillakin kielillä. Eniten vieraskielisiä kirjoja löytyy pääkirjastosta.

Aikuisten osaston kielivalikoima: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, saksa, ranska, italia, espanja, unkari ja esperanto.

Lasten ja nuorten osaston kielivalikoima: suomi, ruotsi, englanti, saksa, venäjä, viro, ranska, espanja, italia, norja, tanska, islanti ja saame.

Lisäksi Porin kaupunginkirjasto tekee yhteistyötä valtakunnallisesti toimivan Monikielisen kirjaston kanssa. Sen kokoelmista pääkirjastolla on pieni kolmen kuukauden välein vaihdettava siirtokokoelma harvinaisempia kieliä, kuten arabia, farsi, kiina, thai, puola, romania ja portugali. Monikielisen kirjaston palveluista voit kysyä pääkirjaston aikuistenosaston tietopalvelusta.