Ajankohtaisia tapahtumia

Ajankhtaisia tapahtumia

Kirjastoissa tapahtuu helmikuussa

Helmikuu tuo tullessaan paljon hauskaa ja hyödyllistä. Harry Potter -tapahtuma Tylypori saapuu pääkirjastoon lauantaina 10.2. Helmikuussa vietetään myös mediataitoviikkoa ja koulujen talvilomaviikkoa. 31.1.-6.2. on meneillään presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys pääkirjastossa, Itätuulen kirjastossa, Noormarkun kirjastossa ja kirjastoautossa.

Lasten ja nuorten tapahtumat

Satutuokiot  

6.2. klo 10 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla. Satutuokion pitää kirjastomummu.

7.2. klo 9.30 Pihlavan kirjaston satutuokio, kesto n. 30 min.

14.2. klo 10 Noormarkun kirjaston satutuokio, kesto n. 20 min.

14.2. klo 10 Nakkilan kirjaston kaikille avoin satutuokio, kesto n. 30 min.

20.2. klo 18 satutuokio pääkirjaston lasten ja nuorten osastolla.

28.2. klo 10 Noormarkun kirjaston satutuokio, kesto n. 20 min.

Muut lasten ja nuorten tapahtumat

7.2. klo 16-19 AMP-Klubi pääkirjastolla, Seminaarihuone 1 (2. krs). Animen, mangan, pelien ja muun populaarikulttuurin ympärille kokoontuva harrastusryhmä! Klubissa jutellaan mangasta, pelaillaan ja katsotaan animea. Klubi on suunnattu +12-vuotiaille.

10.2. klo 11-14 Koko perheen Harry Potter -tapahtuma Tylypori pääkirjastossa. Koko perheen Harry Potter -tapahtuma tulee taas! Luvassa teemaan liittyvää ohjelmaa ja työpajoja. Kahvilassa tarjolla velhomaisia herkkuja. Tapahtuman päätteeksi elokuvanäytös. Tylypori-viikolla omatoimista Potter-teemaan liittyvää puuhaa myös lähikirjastoissa.

27.2. klo 15-16 Lukukoira Hani Pohjoisväylän kirjastossa, lukuaika 10 min, ennakkoilmoittautuminen sähköpostilla pohjoisvayla.kirjasto@pori.fi

Mediataitoviikko 5.-9.2.

5.-9.2. pääkirjaston aulassa omatoiminen valeuutisgeneraattori.

8.2. klo 17-18 Konsoliklinikka pääkirjaston aikuisten osastolla. Pelaavatko lapsesi ahkeraan, muttet tiedä peleistä itse juuri mitään? Konsoliklinikalla tutustumme erilaisiin pelikonsoleihin ja pelaamiseen. Suosittelemme pelejä eri-ikäisille ja kerromme kirjaston pelitoiminnasta. Suunnattu pelaajien vanhemmille.

8.2. klo 18 tekoälyaiheinen luento pääkirjaston aikuisten osastolla. Tule kuulemaan tekoälystä kirjastonhoitaja Tuomas Kumpulan kertomana. Tapahtuma on osa mediataitoviikon ohjelmaa.

5.-6.2. klo 16-19 pääkirjaston Tul ja tee -tilassa avoimet ovet. Tul ja tee -monitoimitilassa voi 3D-tulostaa, leikata vinyylitarroja, käyttää digitaalista piirtopöytää sekä muokata ja luoda digitaalista mediaa. Tul ja tee -tila löytyy kirjaston 2. kerroksesta. Paikalla ohjaaja. Suunnattu aikuisille ja nuorille 12-vuotiaasta ylöspäin.

Talvilomaviikolla 19.-25.2. tapahtuu

19.2.-25.2. Missä eläimet asustavat? Omatoiminen suunnistus lapsille pääkirjastossa ja lähikirjastoissa koko viikon ajan kirjastojen aukioloaikoina.

21.2. klo 13-17 Talviloman konsolipelailua Noormarkun kirjastossa. Pelattavana PS5, Nintendo Switch ja retrokonsoleita.

22.2. klo 15-18 Porin pääkirjaston pelihuoneessa avoimet ovet. Pelaamaan ovat tervetulleita kaikki yli 7-vuotiaat. Helmikuussa pelihuoneen avoimien ovien päivässä teemana ovat roolipelit. Pelattavana valikoima teemaan sopivia pelejä PS5- ja Nintendo Switch-konsoleille. Pääkirjaston pelihuone sijaitsee toisen kerroksen lehti- ja musiikkiosastolla.

23.2. klo 13-16 Unelmien kartat. Tule tekemään unelmakarttasi skräppäämällä! Talo tarjoaa materiaalit. Avoin työpaja pääkirjaston lastenosastolla.

24.2. klo 10-11 Nukketeatteriesitys Maailman ihmeellisimmät kengät Porin pääkirjastossa, seminaarihuone 1, 2. krs. Suunnattu 4-7-vuotiaille. Esittäjät: Kaija Hynninen ja Hannele Mäki. Maailman ihmeellisimmät kengät perustuu Leena Erkkilän lastennäytelmään, jossa ruhtinas lähettää palvelijansa maailmalle etsimään ihmeellisimpiä kenkiä. Monella kenkäparilla on kerrottavanaan merkillisiä tarinoita, mutta mikä niistä on ihmeellisin?

Aikuisten tapahtumat

Lukupiirit 

7.2. klo 12.30–14 Pääkirjaston lukupiiri Seminaarihuone 2:ssa, toisessa kerroksessa. Lukupiiri kokoontuu aina kuukauden toisella viikolla keskiviikkoiltapäivisin. Ryhmä on avoin kaikille, jotka pitävät kirjoista, lukemisesta ja kirjoista keskustelemisesta. Kevätkaudella luetaan paikalliskirjailijoiden teoksia. Ryhmään mahtuu mukaan. Lukupiiriläisille varattuja kirjoja voi kysyä pääkirjaston aikuisten osaston neuvonnasta. Piiriä vetää Maire Soiluva. Kevään muut kerrat: 6.3., 10.4. ja 8.5. klo 12.30–14.

13.2. klo 16.00 Noormarkun kirjaston lukupiiri kirjaston yläkerrassa.

15.2. klo 19-20 lukupiiri Nakkilan kirjastossa.

19.2. klo 19 Pihlavan kirjaston lukupiiri. Kaikille avoin matalan kynnyksen lukupiiri, jossa keskustellaan kirjoista ja jaetaan lukuvinkkejä. Kevään muut kerrat: 18.3., 15.4., 20.5. ja 10.6.

Muut kirjallisuustapahtumat 

1.2. klo 19-20 novellikoukku Nakkilan kirjastossa.

7.2. 16.00-17.30 Lukukoukku Ahlaisten kirjastossa. Jutellaan luetuista kirjoista, vinkataan uusia ja luetaan novelleja. Lisäksi käsitöitä ja kahvia. Muut kevään kerrat: 6.3. ja 3.4.

14.2. klo 18 kirjailijavieraana Tiina Katriina Tikkanen. Pääkirjaston aikuistenosasto. Tiina Katriina Tikkanen (s.1983) on noormarkkulaissyntyinen kirjailija, freelancer-toimittaja ja kirjoittamisen ohjaaja. Hänen esikoisteoksensa Toinen silmä kiinni (Atena 2020) oli arvostelumenestys. Toinen romaani Ei mitään hätää ilmestyi vuonna 2023.

19.2. klo 18.00 Novellikoukku pääkirjastossa, seminaarihuone 1 (2. krs.) Novellikoukussa luetaan tarinoita ja kerrotaan käsityövinkkejä. Kertomuksia kuuntelemaan voi tulla myös ilman käsityötä.

Digiopastus ja muut senioritapahtumat 

1.2. klo 13 Digituokio: Kuinka tunnistat ja torjut verkkohuijaukset. Suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine kertoo digihuijausten vaaroista. Seminaarihuone 1. Digituokion järjestävät yhteistyössä Porin seudun kansalaisopisto ja Porin kaupunginkirjasto.

Tiistaisin klo 10-15 henkilökohtaista digiopastusta pääkirjastossa ajanvarauksella. Opastuksen kesto on n. 45 min. ja siihen voi varata ajan numerosta 044 701 5810.

Digiopastusta ryhmässä pääkirjastolla torstaisin kello 13.00–14.30. Seminaarihuone 1 (2. krs). Kirjaston digiopastajat neuvovat mobiililaitteiden ja verkkopalveluiden käytössä. HUOM! Torstaina 1.2. ei opastusta ole JHL:n lakon vuoksi.

6.2. ja 20.2. klo 13.00–15.00 Seniorikaraoke pääkirjaston Kokoustilassa (alin kerros, käynti aulasta). Jälkimmäisellä kerralla 20.2. kokoonnutaan poikkeuksellisesti Porin seudun kansalaisopiston auditoriossa, kellarikerros (opiston aulasta pääsee hissillä tai rappusia pitkin alas). Tervetuloa laulamaan ja kahvittelemaan musiikkiosaston flikkojen kanssa!

Musiikki- ja pelitapahtumat 

1.2., 8.2., 15.2., 22.2., 29.2. klo 16.30 Ukulelen alkeet -soittoryhmä torstaisin pääkirjastossa, seminaarihuone 1, 2. kerros. Kaikille avoin ja ilmainen ryhmä, johon ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Mukaan voi tulla myös kesken kevättä. Osallistua voi joko oman soittimen kanssa tai lainata ukulelen kirjaston musiikkiosastolta. Vetäjä Marko Kankaanpää.

Tiistaisin klo 17-20 Pöllökarhujen ohjaama kaikille avoin lautapeli-ilta pääkirjastossa. Joka tiistai klo 17-20 pelataan, ja vuoroviikoin ohjelmassa on Riichi Mahjongia sekä moderneja lautapelejä laidasta laitaan. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Pääosassa on rento lautapelailu ja seurustelu muiden harrastajien kanssa.

Äänitys- ja äänenkäsittelytaitoja harrastelijamuusikoille – työpajat 13.2. alkaen joka toinen tiistai klo 17-20 pääkirjaston Seminaarihuone 1:ssä. Ajankohdat ja teemat: 13.2. äänitysohjelmat, laitteiden yhdistäminen ja tiedonhankinta, 27.2. tallennuslaitteet ja mikrofonien ominaisuudet, 12.3. digitaalisen äänen ominaisuudet, äänenvoimakkuus ja taustakohina, 26.3. ottojen äänittäminen, latenssi ja monitorointi, 9.4. äänenkäsittely ja masterointi, 23.4. osallistujien toivoma teema.

Äänitys- ja äänenkäsittelytaitoja harrastelijamuusikoille -työpajat muodostuvat kuudesta työpajasta, joissa käydään läpi äänittämiseen ja äänenkäsittelyyn liittyviä teemoja sekä harjoitellaan äänitteiden tallentamista ja niiden käsittelyä. Työpajoihin voi halutessaan tuoda omia äänityslaitteitaan (läppäri, käsitallennin, äänikortti, kuulokkeet yms). Helposti käsitavarana kulkevat instrumentit ovat myös tervetulleita.

Työpajat jakaantuvat noin tunnin kestäviin teemaluentoihin ja sitä seuraaviin vapaamuotoisiin äänityspajoihin, joissa osallistujat voivat harjoitella oman tai harjoitusmateriaalin äänittämistä ja käsittelyä sekä jakaa kokemuksia ja tietoa muiden osallistujien ja ohjaajien kanssa. Oma tietokone on toivottava, muttei pakollinen. Ilmoittaudu mukaan!

Näyttelyt

17.1.-3.2. Enne ja ny – Porin Kameraseura ry:n vuosinäyttely pääkirjaston näyttelytilassa.

1.-29.2. Pihlavan kirjastossa on helmikuun ajan esillä Enrico Mazzonen sarjakuvanäyttely. Sarjakuvat perustuvat Daniele Isabellan debyyttisarjakuvasatiiriin nimeltä Le comice di Sapò (Torino, Italia, 1981). Teos on kokoelma novelleja, joiden keskiössä on naamiohahmo nimeltä Sapò, osittain mykkäelokuvan koomikoiden Chaplinin, Keatonin, Llyodin (plus Tati) inspiraationa, osittain commedia dell’arten teatteriperinteestä.

7.-17.2. Tylypori-piirustusnäyttely pääkirjaston näyttelytilassa.

20.2.-2.3. FAKE ARTIST. Meri Männistön värejä ja tekstuuria pursuava kuvataiteen näyttely on paikallisen itseoppineen taiteilijan tulkintoja huijarisyndroomasta, itsetunnosta ja elämästä itseironiaa unohtamatta. Pääkirjaston näyttelytilassa.