Satakunta kirjailijaa

Ensimmäistä paikalliskirjailijoiden viikkoa vietetään Satakunnassa 1.-9.3.2024.

Satakunta kirjailijaa -tapahtuman eli paikalliskirjailijoiden viikon järjestävät yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto, Satakirjastot, Porin seudun kansalaisopisto ja Manuscript-63 ry. Viikon tarkoituksena on nostaa esiin satakuntalaisten kirjailijoiden panosta paikallisina kulttuurin tuottajina sekä esimerkiksi paikallisen historian ja luonnon ainutlaatuisuuden tallettajina. Viikon aikana kirjastot nostavat esiin paikallisten kirjailijoiden tuotantoa monin tavoin. Samalla pyritään täydentämään kirjastojen tietokantaa maakunnan kirjailijoista. 

Ohjelma tulee täydentymään kevään aikana. Päivitämme tätä sivua sitä mukaa, kun tapahtumia varmistuu.

OHJELMA

Näyttelyt ja jatkuvat esitykset 

Satakunta kirjailijaa – paikalliskirjailijoiden satoa. Kirjanäyttelyitä esillä Satakirjastoissa.  

Nakkilan kirjastossa Satakunta sanaa -esitys katsottavissa 1.–9.3. kirjaston aukioloaikoina. 

Tapahtumat 

Pe 1.3. klo 18 Talven ruusut, kevään karhut. Runoilija, luontoneuvoja Heli Laaksonen Lavian kirjastossa. Heli Laaksosen kirjastokeikalla fundeerataan, mitä yhteistä on kirjoilla ja luonnolla. Runoja, luontotietoa, kieliasiaa, vastauksia kysymyksiin ja kysymyksiä vastauksiin. Syrämellisest tervetulo!

La 2.3. klo 13 kirjailijapaneeli Porin pääkirjaston aikuistenosastolla: Kirjan matka ideasta julkaisuun – hikeä, tuskaa, ilonkin kyyneliä. Paneelikeskustelussa mukana Antti Järvi, Arja Palonen ja Aira Savisaari. Antti Järven “Minne katosi Antti Järvi?” sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2023. Arja Palonen on runoilija ja kirjastonhoitaja. Aira Savisaari on pitkän linjan lasten- ja nuortenkirjailija, joka on muun muassa Niilo- sekä Ponku ja Peetu -sarjojen takana. Paneelin juontaa Satu Mattila-Laine. Ennen paneelikeskustelua kuullaan Porin kaupungin kulttuuriyksikön päällikön Jyri Träskelinin avajaissanat ja Pori Sinfonietan jousikvartetin musiikkia. 

Ma 4.3. klo 9.30 Satutuokio paikalliskirjailijateemalla Pomarkun kirjastossa. Kesto n. 30 min.

Ma 4.3. klo 18 Tuula Ranta Kankaanpään pääkirjastossa teemalla Kirjoittamisen eheyttävä voima. 

Ma 4.3. klo 19 Tarinoitten Valta Harjavallan kirjastossa. Kahvitarjoilu klo 18.30 alkaen. Paikalliset romaani- ja elämäkertakirjailijat lukevat ääneen otteita kirjoistaan. Teoksia myös myynnissä. 

Ti 5.3. klo 9.30 Satutuokio paikalliskirjailijateemalla Honkajoen kirjastossa. Kesto n. 30 min. 

Ti 5.3. klo 10 Satutuokio paikalliskirjailijateemalla Porin pääkirjastossa. Kirjastomummu lukemassa.  

Ti 5.3. klo 18 Talven ruusut, kevään karhut. Runoilija, luontoneuvoja Heli Laaksonen Eurajoen kirjastossa. 

Ti 5.3. klo 18 Kirjoittamisen vimma – ja sitten ne sudenkuopat. Kirjoittajailta Porin pääkirjaston Kokoustilassa (alin kerros, käynti aulasta). Kirjoittaja-illan vieraana on kustantaja Marko Vesterbacka ja kustannustoimittaja Salla Yli-Erkkilä Wareliasta. Keskustelemme kirjoittamisesta, käsikirjoituksesta, kustannustoimittajan työstä ja kustantamisesta – eli siitä toteutuuko kirjoittajan unelma! Illan järjestää Manuscript-63 ry. 

Ti 5.3. klo 18 Runoilijat Sirpa Sievi-Korte ja Sanna Kannisto pitävät runoillan Karvian kirjastossa. Vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. 

Ke 6.3. klo 17 Paikalliskirjailijaviikon kirjailijavieraspaneeli Rauman pääkirjastossa: Tapio Koivukari, Aija Salovaara ja Tuomas Aitonurmi. Anneli Airola haastattelee, aiheena kirjan kirjoittaminen ja julkaisu. Vapaa pääsy. 

Ke 6.3. klo 17 alkaen Runojen Valta Harjavallan kirjastossa. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla. 

Ke 6.3. klo 18-19.30  Fatipyssy-palkinto Porin murteen vaalijalle, Porin pääkirjaston aikuisten osasto. Porin kaupungilla on syntymäpäivä 8.3. ja sen sekä kaupungin murteen kunniaksi jaetaan joka toinen vuosi Fatipyssy-palkinto henkilölle tai taholle, joka on tavalla tai toiselle vaalinut ja tuonut esille Porin murretta. Tule siis kuulemaan kuka tällä kertaa saa Fatipyssyn! Palkinnonjaon jälkeen kuulemme myös palkitun puheenvuoron aiheesta. Fatipyssy tarkoittaa säästöpossua ja nimensä mukaisesti palkinnosta toivotaan saajalleen pesämunaa Porin murteen parissa työskentelyyn myös jatkossa. Yhteistyössä Porin kaupungin kulttuuriyksikkö, Pori-Seura ry, Satakunnan Museo ja Porin seudun kansalaisopisto. 

Ke 6.3. klo 18 kirjailijavieras Ari Pitkäranta Kankaanpään pääkirjastossa teemalla Vaeltaja, joka välillä pysähtyy paikoilleen. Kahvitarjoilu ja kirjamyyntiä. 

To 7.3. klo 14 Torstai-Akatemia: Talteen kirjoitettu elämän tarina on aarre. Puhumassa toimittaja, kirjailija Maire Soiluva. Porin Seurakuntakeskus. 

To 7.3. klo 14.30 Porin pääkirjastossa Minustako nuori kirjailija? Oletko aina halunnut tietää, miten kirjailijaksi päädytään? Tule seuraamaan Haluatko kirjailijaksi? -visailua, jossa kilpailijat vastaavat visaisiin kysymyksiin kirjailijanurasta.  

Ke 7.3. klo 17 Lukupiiri Pomarkun kirjastossa. Aiheena on Kaj Hermansonin kirja ”Silloin ennen: maalaiseläinlääkäri muistelee”, joka kertoo hänen työstään eläinlääkärinä Pomarkussa 1960-luvun alusta 1990-luvulle. Kaikki uudet osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita! Tarjolla kahvia. Kesto n.1 tunti.

To 7.3. klo 18 Talven ruusut, kevään karhut. Runoilija, luontoneuvoja Heli Laaksonen Pomarkun kirjastossa. 

To 7.3. klo 18 Tapio Keskitalo esittelee Suomijärven-Tuulen-Rannankylän vaiheita käsitteleviä teoksiaan Karvian kirjastossa. Vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. 

To 7.3. klo 18 Porin pääkirjastossa Monta tietä kirjailijaksi: Omakustanne, yksi mahdollisuus. Mukana BoD ja omakustannekirjailijoita. Järjestää Manuscript-63.

La 9.3. klo 10-15 Laululyriikkatyöpaja, Porin pääkirjaston Seminaarihuone 1. Ilmoittautuminen Porin seudun kansalaisopistoon. Kiinnostaako sinua laulutekstin tekeminen? Tule mukaan rentoon Sinikka Svärdin pitämään laululyriikkapajaan, jossa käsitellään mm. sanoittamisen perusteita, sudenkuoppia, tekstin rakennetta ja riimittelyä. Teemme harjoituksia sekä yksin että ryhmässä.  

Päivän ohjelma:

10.00 – 12.00 Laulutekstin perusteet – riimittely, tekstin osat, tyyli ym.

12.00 – 13.00 lounastauko

13.00 – 15.00 harjoituksia, omien tekstien ruodintaa.

Laululyriikkapajaan osallistuvien tulee tehdä ennakkotehtävänä 1-2 omaa laulutekstiä valmista tai raakiletta ja lähettää ne opettajalle (sinikka.svard@gmail.com). Ennakkotehtävä ei ole este osallistumiselle, joten mukaan vaan. Käsittelemme tekstejä päivän aikana. Ennakkotehtävän viimeinen palautuspäivä on 1.3.  Lisätietoa opiston sivuilla.