Tulostuspiste

Tulostuspisteessä on 3D-tulostin, vinyylileikkuri ja lämpöprässi. 3D-tulostimella voit tulostaa omia tai valmiita malleja verkosta. Vinyylileikkurin avulla voit tehdä omia tarroja, joita voidaan liimata erilaisiin kohteisiin tai painaa lämpöprässillä suoraan kankaalle.

Tulostuspisteen käyttö ja varaaminen

Tul ja tee -tila sijaitsee Porin kaupunginkirjaston toisessa kerroksessa. Tulostuspiste varataan käyttöön verkossa tai kaupunginkirjaston lehti- ja musiikkiosaston asiakaspalvelussa. Tulostuspiste on avoinna kirjaston aukioloaikoina klo 10.00 alkaen.

Tulostuspisteen tietokoneen voi varata käyttöönsä ilmaiseksi 3D-mallinnusta tai tarrojen suunnittelua varten. 3D-tulostimen käyttö ja vinyylimuovit ovat maksullista. 3D-tulostuksen hinta on 1€/tuloste. Vinyyliarkkien hinnat alkaen 2€/arkki.

Tulostuspisteen voi varata enintään neljäksi tunniksi päivässä. Pisteen käyttö edellyttää kirjastokorttia voimassa olevaa lainausoikeutta. Yhtäaikaisesti pisteellä saa olla enintään neljä henkilöä. Tulostuspisteen ikäraja on 18-vuotta. Ikäraja koskee pisteen kaikkia käyttäjiä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi ilmoittautumisen yhteydessä. Tutustu tilan käyttöehtoihin.

3D-tulostus ja -mallinnus

Pisteessä on Ultimaker 3s 3D-tulostin ja sen käyttöön tarkoitettu Cura -ohjelmisto, jonka avulla voit tulostaa valmiita malleja tai luoda omia malleja pisteen tietokoneeseen asennetulla Blender -ohjelmistolla. Voit halutessasi käyttää myös selaimessa toimivia 3D-mallinnussovelluksia, kuten Tinkercad.

Tulostimessa käytetään PLA-filamenttia sekä PVA-filamenttia poistettavia tukirakenteita varten. PVA-filamentti rakenteet voidaan tulostuksen jälkeen liuottaa pois tulosteesta vedessä, jolloin tulosteeseen ei jää jälkiä tukirakenteista. Tulosteet ovat yksivärisiä, mutta filamentit voidaan jälkikäteen pintakäsitellä, kuten muutkin muovimateriaalit. Omien filamenttien käyttö ei ole sallittua.

3D-tulostuksen hinta on 1 €/tuloste. 3D-tulosteet eivät sovellu kaupalliseen käyttöön.

Ohje 3D-tulostimen käyttöön: näin pääset alkuun

Vinyylileikkaus

Pisteen Roland Camm GS-24 vinyylileikkurilla saadaan tehtyä lähes minkä muotoisia tarroja hyvänsä. Vinyylileikkuria ohjataan Roland Cut Studio -ohjelmistolla, jolla voi myös piirtää omia muotoja. Ohjelmisto osaa lukea BMP, PNG sekä EPS ja AI (Huom! legacy formaatti 8.0 tai vanhempi) tiedostomuotoja, jotka voi ladata ohjelmaan leikataksesi valmiita logoja, muotoja tai piirustuksia.

Vinyylitarrakalvot ja lämpösiirtokalvot

Kirjasto myy monenvärisiä ja kokoisia vinyyliarkkeja niin liimattavaksi kuin kankaaseen painettavaksi. Arkit ovat käsin leikattuja, joten niiden koko voi vaihdella hieman. Vinyyliarkkeja myydään musiikki- ja lehtiosaston asiakaspalvelussa pääkirjaston toisessa kerroksessa.

Kirjastosta ostettavat 3M Scotchcal 50 -sarjan liimattavat arkit ovat kooltaan 60×60 cm, 30×60 cm ja 30x30cm ja painettavat Stahls Cad-Cut Sportsfilm lämpösiirtokalvoarkit vastaavasti 50×50 cm, 25×50 cm ja 25×25 cm. Saatavilla oleva värivalikoima voi vaihdella, mutta värejä musta, valkoinen, punainen, sininen ja keltainen pyritään pitämään saatavilla jatkuvasti. Vinyyliarkkeihin ei ole mahdollista tulostaa kuvia.

Arkkien hinnat:

  • 60×60 ja 50×50 cm 8 €/arkki
  • 30×60 ja 25×50 cm 4 €/arkki
  • 30×30 ja 25×25 cm 2 €/arkki

Huomaathan, että vinyylileikkurin ohjausrullat vievät osan leikkausalueesta, joten leikattava osa jää arkkeja pienemmäksi.

Omien vinyylikalvojen käyttö

Omien vinyylikalvojen käyttö on mahdollista, muttei suositeltavaa. Vinyylikalvoja valmistetaan hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin ja kaikki leikkuuterät eivät sovi kaikille materiaaleille. Kalvoilla voi myös olla erilaisia vaatimuksia leikkurin leikkuuasetuksille. Kirjasto ei vastaa käyttäjän itse hankkiman kalvon soveltumisesta leikkurille tai kalvon leikkuussa pilaantumisesta.

Kirjaston vinyylileikkurissa käytetään 0,25 mm Roland ZEC-U1005 leikkuuterää.

Lämpöprässi

Tul ja tee -tilan tulostuspisteessä on Stahls Clam Basic lämpöprässi, jossa on 38×38 cm prässäysalusta. Alusta koko määrittelee myös suurimman kerralla siirrettävän lämpökalvon koon. Lämpöprässin avulla voidaan leikattu tarra painaa kiinni kankaaseen. Lämpöprässi soveltuu useimmille materiaaleille.

Lämpöprässäystä ei suositella softsellille, 100% nylon kankaille, sadevaatteille tai nahkavaatteille.

Kirjasto ei vastaa painettavien kankaiden mahdollisista vaurioista. Ei kaupalliseen käyttöön.